Cnc Makinaları

Cnc Makinaları

CNC Nedir?

"Bilgisayarlı sayısal kontrol" ün kısaltması olan (Computer Numerical Control) CNC sistemi normal bir bilgisayar bileşenleri setine benzeyebilir, lakin CNC işlemede tercih edilen yazılım ve konsollar bu makina dillerini diğer tüm hesaplama biçimlerinden ayırır. CNC nedir sorusuna aynı zamanda gelişen teknoloji ile birlikte otomasyon sistemlerinin de avantajları kullanılarak, bilgisayar yazılımı ile programlanmış makinelerinin hareketini şekillendirdiği bir üretim sürecidir diyebiliriz. CNC insan gücü gerektiren işlerin seri olarak ve daha kusursuz yapılabilmesi için geliştirilmiş bir otomatik makina türüdür. CNC - (freze) işleme firmalarından, torna tezgahlarına kadar bir çok çeşiti olan CNC makinalarda bir dizi karmaşık işlemin çalışma mantığı sayı, harf ve semboller ile kodlanmış komutların makine diline çevrilmesi olur.
CNC işleme ile, üç boyutlu kesme görevleri tek bir komut setiyle gerçekleştirilebilir. CNC makineleri hızı ve iş kalitesi ile günümüzde neredeyse her alanda kullanılmaktadır.

CNC Makinelerinin Tarihi

Cnc makineleri ikinci dünya savaşından sonra Usa'nın uçak imalatında karşılaştığı karmaşık parçaların kesilmesi ihtiyacı nedeniyle meydana çıkmıştır. O yıllardaki teknoloji uçakların metal parçalarının kesilmesi hem zor hem de seri üretime çok uygun değildi.  O yıllarda  Parsons Company tarafından  cnc işleme makinası freze makinesi olarak ilk üretilen makina tarihteki yerini almıştır.
Lakin, makinelerin sık arıza vermesi makinelere elektronik tüpler ve devreler eklenmesini zorunlu hale getirmiş, ve bir zaman sonra ise CNC Makinelerinde yazılmların hafızasında saklanması mümkün olmuştur.

CNC Nasıl Çalışır?

CNC ile çalışabilen makinalar arasında Torna, Freze makineleri, Delme makinaları yer almaktadır. CNC işleme makinesinin ana amacı metalin bir bölümünün programda talep edilen şekli ile ortaya çıkmasını sağlamaktır. CNC makinası etkinleştirildiğinde, istenen kesimler yazılıma programlanır ve aktarıldığı robota çok benzer bir şekilde boyutsal görevleri belirtilen şekilde gerçekleştiren görevi bulunan aletlere ve makinelere hatasız biçimde dikte edilir. Bu sayede işlemlerin doğruluğundan endişeleneye gerek yoktur.
CNC makineleri hemen hemen sıfır hataya yakın biçimde görev yapmaktadır. Talep edilen parçayı en iyi biçimde işlemektedir. Hassas işlerin çoğundan CNC makinesini kullanmak çok önemli hatta olmazsa olmaz bir proses gerekliliğidir.
CNC programlamada, sayısal sistemdeki kod üreteci, ekseriyetle mekanizmaların kusursuz olduğunu varsayarak işleme alacaktır.CNC Makineleri birden fazla kesme işlemlerine yönlendirilebilir. CNC makinelerinde programlar küçük klavyeler aracılığıyla sistemdeki bilgisayarlara aktarılır. CNC programlama, ilgili bilgisayarın ana belleğinde tutulur. Kod programcılar tarafından projelere dikkat edilerek hassas biçimde yazılmaktadır. Bu sayede oldukça geniş hesaplamalar ve işlemler CNC Makineleri ile kusursuza yakın doğrulukta yapılabilir. 
CNC sistemleri çok işlevsel olduklarından hiçbir şekilde statik halde değildir. Kodlar isteğe göre daha da genişletilebilir ve güncellenerek revize edilebilir. En Temelde; CNC işleme, takım tezgahı işlevlerinin hızını ve konumunu planlama esnasında önceden programlamayı ve bu makinaların uyumu ile birlikte yazılım aracılığıyla tekrarlayan, öngörülebilir döngülerde çalıştırmayı mümkün kılar. Bu süreçlerde cihazlara müdahale kısmında insan operatörlerinin katılımı oldukça sınırlıdır. CNC Makinelerinin bu yetenekleri sayesinde, hızlı ve kararlı çalışan makinalar neticesinde süreç imalat sektörünün her köşesinde cnc kayar otomat olarak benimsenmiştir ve bilhassa metal ve plastik üretimi alanlarında oldukça hayati önem taşımaktadır.
Rekabetçi pazarlar, imalat sektöründe CNC Makine kullanımını son yıllarda daha da arttırmıştır. CNC Makineleri vasıtası ile üretim sürekliliği sağlanmış ve makineye gerekli talimat verildiği takdirde 7/24 üretim süreçleri elde edilebilmiştir.